Ładowanie Wydarzenia

Warsztaty: Smaki słowiańskiej kuchni

Małgorzata-Krasna-Korycińska

W Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego im. Stefana Woydy w Pruszkowie odbędą się warsztaty kulinarno-historyczne. Uczestnicy będą gotować, piec i jeść zgodnie ze wskazówkami archeologów. Wydarzenie odbędzie się w sobotę, 12 października, w godz. od 11:00 do 15:00. Koszt 85 zł – obowiązują zapisy. 

Uczestnicy zajęć rozetrą w żarnach ziarno na mąkę, przygotują podpłomyki i pasty, ugotują polewkę, po czym pozwolą ocenić wszystkie wyroby swoim kubkom smakowym.

Celem warsztatów jest przywrócenie pamięci o powszechnie dostępnych, a od dawna zapomnianych technikach i produktach. Będzie to okazja do zgłębienia kuchni smacznej, prostej i zdrowej.

W programie:

  • „Archeologia od kuchni – kuchnia w archeologii” – prelekcja połączona z prezentacją multimedialną,
  • Warsztaty na „żywym ogniu” – przygotowywanie potraw na otwartym palenisku,
  • Degustacja.

Szczegóły, regulamin i karta uczestnictwa: http://mshm.pl/12-pazdziernika-smaki-slowianskiej-kuchni/.

Małgorzata-Krasna-Korycińska

Szczegóły

Data:
Październik 12
Czas:
11:00 - 15:00
Kategoria wydarzenia:
,
Wydarzenie Tagi:
, , , , , ,

Miejsce

Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego
Plac Jana Pawła II 2
Pruszków,
+ Google Map