„Por, marchewka, kalafiory, to jest wybór całkiem spory! Jem codziennie zdrową żywność, bo to zwiększa mą aktywność” – pod takim hasłem, w czwartek, 25 kwietnia odbył się finał IV edycji konkursu kulinarnego dla uczniów ze szkół podstawowych z terenu Powiatu Pruszkowskiego, który został zorganizowany przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Pruszkowie. Organizatorzy stworzyli doskonałe warunki do wymiany doświadczeń kulinarnych, zwracając tym samym uwagę na kształtowanie prozdrowotnych zachowań poprzez promocję aktywnego stylu życia i odpowiednich nawyków. Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem Krzysztofa Rymuzy Starosty Pruszkowskiego oraz Pawła Makucha Prezydenta Miasta Pruszkowa w partnerstwie ze Szkołą Podstawową nr 2 im. Kornela Makuszyńskiego 2 w Pruszkowie oraz Hotelem Victor by DeSilva w Pruszkowie.
Uczniowie pod okiem specjalistów przygotowywali potrawy z pora, marchewki i kalafiora. W tym niezwykłym, kulinarnym zmaganiu zostali wyłonieni zwycięzcy:
– I miejsce – Mateusz Duda ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Pruszkowie – „Placki z marchewki, piłeczki z kalafiora na pure z pora”;
– II miejsce – Jędrzej Przekop ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Brwinowie – „Sałatka z pieczonego kalafiora z ciecierzycą i dressingnem tahini”;
– III miejsce – Martyna Markowiak ze Szkoły Podstawowej nr 6 w Pruszkowie – „Wiosenne kotleciki”.
Kulinarnym zwycięzcom gratulujemy!