Zima to szczególnie trudny czas dla ptaków, z uwagi na niskie temperatury i opady śniegu. Ptaki, zwłaszcza te z gatunków migrujących, nie są przystosowane do szukania pokarmu pod śniegiem i mogą sobie z tym nie poradzić. Dokarmiając ptaki w okresie zimowym, warto przestrzegać kilku prostych reguł. Wszystko po to, aby nasza pomoc nie przyniosła ptakom więcej szkody niż pożytku.
Dokarmiaj z głową!
1. Nie podawaj ptakom pieczywa, resztek ze stołu, pokarmów solonych, słodzonych, z dodatkiem przypraw lub środków chemicznych. Zwracaj uwagę na termin ważności karmy.
2. Pamiętaj, że tłuszcz odpowiedni jest tylko dla niektórych ptaków, np. dla sikorek, najlepiej
w postaci surowej słoniny, smalcu czy łoju wołowego. Pozostałym szkodzi.
3. Dokarmiając ptaki wodne, nie wrzucaj karmy do wody, gdzie szybko spleśnieje. Lepiej rozrzuć ją na śniegu lub ziemi, z dala od chodników i jezdni, które zimą posypywane są solą.
4. Karmnik umieść w bezpiecznym miejscu, aby nie miały do niego dostępu drapieżniki, np. koty. Dodatkowo zabezpiecz go daszkiem, aby karma nie namokła.
5. Zadbaj o czystość karmnika. Wsypuj do niego tylko tyle karmy, ile ptaki są w stanie zjeść. Zepsuta karma szkodzi ich zdrowiu.
6. Dokarmianie rozpocznij dopiero, gdy nadejdą silne mrozy, a zakończ wraz z nastaniem wiosny, gdy temperatura wzrośnie powyżej zera. Bądź konsekwentny i dokarmiaj ptaki regularnie, aby nie musiały szukać pokarmu w trakcie niekorzystnej pogody. Strata energii może kosztować je życie.
7. Nie zapomnij o podaniu ptakom świeżej wody, którą w czasie zimy trudno jest zdobyć.
Czym dokarmiać?
Najlepszym pokarmem dla ptaków jest ten najbardziej naturalny i jak najmniej przetworzony. Rodzaj karmy zależy też od tego, jakie ptaki dokarmiamy:
Ptaki wodne:
śrutowate zboża (kukurydza, pszenica), płatki zbożowe (płatki owsiane), otręby, surowe drobno pokrojone warzywa (marchew, kapusta pekińska), łuskane ziarna słonecznika
Małe ptaki wróblowe:
słonecznik, kasze, nasiona zbóż, słonina (pamiętaj o tym, aby była świeża, surowa i niesolona)
Drozdy:
pokrojone owoce (jabłka), zebrane jesienią owoce jarzębiny, czarnego bzu czy głogu
Ptaki krukowate, dzięcioły:
orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzeszki ziemne w łupinie
Galeria
- fot. Paweł Żarkiewicz
- fot. Piotr Tomaszewski
- fot. Piotr Tomaszewski